Nyt seniorboligkoncept i Danmark

Nyt seniorboligkoncept i Danmark skaber tryghed og bekæmper ensomhed

 

Ifølge Danmarks Statistik stiger antallet af seniorer i Danmark i de kommende år. En undersøgelse fra Realdania redegør i 2016 for, at 104.000 ældre i Danmark føler sig ufrivilligt ensomme, og ca. 80.000 seniorer drømmer om at bo i et fællesskab med jævnaldrende – men der mangler egnede boliger. Derfor implementeres nu et nyt privatfinansieret koncept for seniorboliger, der danner rammen for trygge og sikre fællesskaber. Konceptet hedder Bovieran og bygger på et fællesskabsprincip i et sundt klima året rundt, inspireret af klimaet man finder ved Rivieraen (Bovieran betyder Bo-ved-Rivieraen).

Bovierans hjerte og naturlige mødeplads er den unikke overdækkede vinterhave

Vinterhaven er omdrejningspunkt for fælles aktiviteter af forskellig karakter, fx Petanque bane og fælleshus til spisning. Vinterhaven er overdækket med glas og der vokser eksotiske planter og træer fra hele verden. Palmer, oliventræer og andre planter er nøje udvalgt, så de tilsammen giver beboerne et harmonisk og afslappende miljø, hvor de kan nyde livet og slappe af med en god bog, omgås naboerne eller hygge med familien på besøg. Bovieran bygger således på at danne et fællesskab blandt ejendommens beboere via vinterhaven, som aldrig får en temperatur under 10 grader. Beboerne kan derfor færdes ”ude” året rundt – også uden risiko for isslag ude foran deres egen hoveddør om vinteren.

Lars Jacobsen fra Sjælsø Managements ledergruppe er indsat som direktør i Bovieran Danmark, men fastholder samtidigt sin stilling som projektudviklingsdirektør i Sjælsø Management.

Bovieran har gennem de seneste 10 år været indført med stor succes i Sverige, hvor der er gennemført ca. 20 projekter. Flere nye projekter er på vej, og interessen er stor.

Sikkerhed er centralt

Adgang til et Bovieran hus sker gennem én indgang til vinterhaven, som sikres med video-dørtelefon og adgangskontrolsystem. Blandt flere tiltag sikres fx private have-/altandøre og vinduer, samt adgangsdørene til de enkelte lejligheder, ligesom der installeres røgalarm i alle boliger.

Vinterhaven har et temperaturstyret og behageligt klima året rundt – med den franske riviera som forbillede. Og med effektive ventilatorsystemer med varmegenvinding og oplukkelige felter i glastaget, reguleres klimaet, så der hverken bliver for varmt eller for koldt. I de koldeste vintermåneder reguleres temperaturen i vinterhaven til ca. 10 grader, så planterne kan hvile, ligesom ved rivieraen. Træer og planter vandes med genanvendt regnvand. På taget etableres solceller, der reducerer strømforbruget i vinterhaven.