Bovierans hjerte

Slå dig ned blandt palmer og citrustræer

Bovierans hjerte og naturlige mødested er den unikke vinterhave, med eksotiske planter fra det meste af verden.

Forlæng udesæsonen

Vinterhaven har et temperaturstyret og behageligt klima året rundt – med den franske riviera som forbillede. I de koldeste vintermåneder reguleres temperaturen i vinterhaven til ca. 10 grader, så planterne kan hvile – ligesom ved rivieraen.

Citrontræ i den temperaturstyrede vinterhave i Bovieran
Fællesskab i Bovieran med hygge og petanque
Glad par i Bovierans vinterhave

Lys og planter

Nærheden til et trygt, lyst og levende udemiljø året rundt, er vigtigt for både helbredet og velbefindende. Derfor er Bovierans vinterhave udformet, så dette er så let som muligt for alle beboerne. Træer og andre planter vandes med genanvendt regnvand og er nøje udvalgt, så de tilsammen giver et harmonisk og afslappende miljø. Planter og fællesskab bliver derfor en naturlig del af hverdagen.

Her regner det ikke

Uanset om det er blæsevejr, regnvejr eller snevejr kan du nyde et behageligt havemiljø lige uden for din hoveddør. I den ca. 1.400 kvm store vinterhave, finder du fx oliventræer, papegøjeblomster og palmer.

Nyd fællesskabet

Arrangér fælles middage eller fester under palmerne eller udfordre naboerne i petanque – eller slap af sammen på et af samlingsstederne i vinterhaven. I Bovieran er vennerne altid tæt på.

Håndplukkede planter fra hele verden

I Bovierans vinterhave findes planter fra store dele af verden. Palmer, blomster, buske, kaktusser, frugt- og oliventræer vokser sammen med andre grønne planter. I vinterhaven findes desuden japanske, tropiske og middelhavsinspirerede områder samt et skovlandskab.

Alle planterne udvælges nøje fra hele Europa. Det sker ved, at en gartner rejser rundt til forskellige lande og afmærker de ca. 1.800 planter, der tilsammen udgør vinterhaven. Vokser planterne til og bliver som gartneren ønsker, sendes de til Bovieran huset på det rigtige tidspunkt. Hvis ikke alle planter er vokset tilfredsstillende til, udvælges andre planter i stedet. På den måde sikres, at alle planterne er sunde planter, som kan gro længe i vinterhaven.

Det er en gartner, som varetager pasningen af vinterhaven og dermed har ansvaret for de forskellige landskaber og den daglige vedligeholdelse. Så beboerne skal alene koncentrere sig om at slappe af og nyde livet.

Der er ca. 1.800 planter i vinterhaven

Målet er at finde smukke, friske og stærke planter, som kommer til at leve længe.

Planterne skal klare en lang transport til deres nye vækstplads og skal kunne vokse i mindst et årti. Derfor er mange af træerne og buskene allerede vokset til, før de kommer til Bovieran huset. De store palmer har fx vokset i mere end 10 år. Alt det for at skabe en rig flora af varierende planter og størrelser.

De ca. 1.800 planter i Bovierans vinterhave bliver passet ved hjælp af biologisk pasning. Vi udsætter små nyttedyr (rovdyr) i form af biller og larver for at udrydde skadedyr og derved passe på planterne. Det er en meget effektiv og naturlig måde at passe en have, for ikke at nævne skånsomt for miljøet.

For at beskytte det unikke miljø i vinterhaven må du ikke have egne blomster og potteplanter foran din hoveddør i vinterhaven. Bakterier og utøj kan gøre uoprettelig skade på vinterhavens balance.

Mangfoldigheden medvirker til, at der altid sker noget spændende i vinterhaven. Planter som blomstrer, træer som løvfælder og træer der blomstrer og sætter frugt.

Bor du i et Bovieran hus, kan du og dine naboer deles om at nyde en mindre høst af fx citron og figner hver sæson – bare I husker at plukke frugterne på det rigtige tidspunkt

I vinterhaven findes hyggelige og smalle stier, promenadestrøg, bænke, mødepladser og en bro over en lille sø.

Se vinterhaven blive tilplantet