Lars i Falun

Beretning fra en Bovieran i Sverige

Friheden i centrum

I december 2016 gik flyttelæsset mod Sveriges hidtil nordligste Bovieran i Falun. Lars Jahncke og hans hustru flyttede ind i en 3-værelses, hvor de sammen med deres naboer har nået meget på kort tid.

Hvad hver og en har brug for

Lars er medlem i gruppen, som har ansvaret for de ændringer man ønsker at gennemføre for ejendommen. Lars’ hustru er medlem i foreningens trivselsgruppe, hvor mange forskellige aktiviteter allerede er planlagt.

“Der findes allerede så mange forslag, men alt er frivilligt og det er op til hver enkelt om man vil deltage. Det har været vigtigt for os ikke at skabe for meget tvang. Alle er med til det de ønsker”, siger Lars.

Modellerne i Bovieran

Lars og naboerne er fortsat i gang med at lære hinanden at kende, og de har fundet på flere måder at få nye venner blandt dem som bor i huset. De planlægger fx et fælles udeområde, hvor man kan omgås uden for huset. Flere af beboerne er også begyndt at motionere sammen, der arrangeres fællesudflugter og man mødes over en kop kaffe, krydsord, morgenmad eller spil.

“Vi har også haft en modeopvisning ude i vinterhaven i samarbejde med en butik i nærheden. Butikken tog nogle modeller med og nogle fra Bovieran gik også model og viste tøjet frem. Efter modeopvisningen hængte de tøj og tilbehør op, så man kunne købe det. Og vores trivselsgruppe havde ordnet lidt at drikke og spise. Der var mellem 50-60 personer som så opvisningen. Det var effektfuldt og fint arrangeret”, udtaler Lars.

At kunne komme og gå

Foruden at stifte nye bekendtskaber har Lars og hans hustru opnået en anden stor fordel med livet i Bovieran. Parret har nemlig et stort ønske om at rejse.

“Det er lettere at tage hjemmefra når man ikke har hus og have at tænke på. Man kan bare lukke døren og tage herfra uden at behøve at arrangere, at der er nogle som kommer og ser efter huset eller skovle sne, når man er bortrejst. Mange her har tidligere boet i villa og valgt at tage væk fra alt vedligeholdelsesarbejdet”, fortsætter han.

Nyder freden

Lars ser frem til at opleve livet i Bovieran frem mod efteråret – når det blæser koldt ude og man ikke bevæger sig så meget ud.

“Vi holder af at gå ud og sætte os om aftenen. Det føles som om, at man befinder sig et sted langt mod syd. Det er afslappende og fredeligt. At sætte sig ned blandt palmerne, når der ikke er så mange. Det jeg værdsætter allermest er, at vi har friheden til, når som helst at kunne gå ud og tage del af det fantastiske miljø som tilbydes”, slutter Lars.

Seniorbofællesskab i Bovieran Falun
Planter
Kaktus blad

”Det føles som om at man befinder sig et sted langt mod syd.”

Palmeblad i Bovieran senior bofællesskab