Seniorbofællesskab i Bovieran Hönö

Krister på Hönö

Beretning fra en Bovieran i Sverige

Fællesskabet i fokus

Krister og hans hustru Gunilla opdagede Göteborgs Nordre Skærgård, da deres datter flyttede dertil i 2000. Inden da havde de ikke besøgt det gamle fiskersamfund. Nu har de boet på Hönö i mere end 15 år og kunne ikke tænke sig at bo et andet sted. I 2014 flyttede de ind i et Bovieran hus på Hönö, kun 200 m fra deres tidligere hus.

“At flytte ind har været en god følelse siden dag et. Selvom vi havde et etplanshus, som var nemt at vedligeholde, følte vi at vi var klar til at flytte. Og skulle vi flytte, var det klart den type boligform vi ønskede. Her kan vi nyde middelhavstemperaturer og samtidigt nyde Hönö”, fortæller Krister.

Han blev introduceret til Bovierans koncept tidligt, idet han hjalp med at opnå en byggetilladelse på Hönö. Han blev tiltrukket af at få adgang til en smuk have med et mere behageligt klima. Det første spadestik fandt sted i 2013, og Krister og Gunilla flyttede ind det følgende år.

Fotokollage

Og det er ikke kun i vinterhaven, hvor Hönö naboerne omgås. Hele huset har svalegange, hvor man kan mødes og kigge ud over alt det grønne. Ved siden af Krister og Gunilla bor der fx nogle damer, som plejer at mødes – gerne flere gange om dagen og ud på aftenen.

“Jeg tror, at dem som bor alene føler en tryghed i at have naboerne så tæt på. At man ikke behøver gå så langt for at bede om hjælp eller finde nogen at tale med. Huset vi bor i har desuden kamera ved indgangen, så vi ved, hvem vi lukker ind. Og eftersom vinterhaven er inddækket med glas, kommer der heller ingen uvedkommende ind”.

Fællesskab er Bovierans motto og noget som der tages hånd om. Derfor er det et plus, hvis man er socialt indstillet som Krister er.

“Det bedste vil nok være at besøge en Bovieran. For det er ikke rigtigt muligt at forstå, hvor smukt her er, hvis ikke man har oplevet det”.

”At flytte hertil føltes
godt fra dag et”

Seniorbofællesskab i Bovieran Hönö

 

 

Deres lejlighed er en 87 m2 gavlbolig, hvor de bor på 2. sal med lysindfald fra to sider, en åben planløsning mellem køkken og dagligstue samt et rummeligt soveværelse. På altanen mod vest har de opsat glassinddækning og anvender altanen som et ekstra rum året rundt.

“Forskellen i forhold til tidligere er, at vi nu omgås andre på en anden måde. Vinterhaven er et naturligt mødested og her kan man altid finde på noget at lave. Man kan fx spille petanque, kort eller meditere. Mange mødes også til en kop kaffe eller til fællesmiddag”.

Bovieran Hönö har faste arrangementer fire gange årligt. De fejrer påske, midsommer, Lucia og nytårsaften sammen. Men som Krister siger, “er der altid noget at fejre”, så der er altid flere festligheder. Alle som bor i Bovieran, er velkomne til at deltage og enhver der ønsker, kan også foreslå egne temaer, som de ønsker at planlægge. Petanque, meditation, teaterture med bus er blot et par arrangementer, som foreningen har realiseret.

“Vi har meget aktive beboere i huset. Alle som kan, kommer til stormøderne, som vi holder over året. Vi planlægger selvfølgelig andre sociale aktiviteter udover de fire, og man behøver ikke gå via foreningen for at finde på noget i vinterhaven”.

 

Pelargonia
Planter i Bovieran senior bofællesskab