Petanque i Bovieran seniorbofællesskab

Gunnar i Norrköping

Beretning fra en Bovieran i Sverige

Med vinterhaven som ekstra dagligstue

Gunnar Larsson og hans naboer var kommet langt med deres tanker og planer inden flyttelæsset gik mod Bovieran i Norrköping. Da det blev tid til at flytte ind i november 2015, havde de allerede påbegyndt samarbejdet, for at alle kunne få så meget som muligt ud af deres nye hjem.

Stort engagement allerede fra starten

“Vi mødtes alle sammen nogle gange inden indflytningen og der var allerede truffet mange vigtige beslutninger. Da vi flyttede ind, havde vi allerede etableret et trivselsudvalg og et forvaltningsudvalg. Vi havde fx indhentet godkendelser til glasinddækning af altaner og cykelparkering. Vi var et godt team allerede fra begyndelsen og der var mange idérige mennesker som ville hjælpe til”, fortæller Gunnar.

Flere måder at omgås

Foruden planerne for huset havde Gunnar og hans naboer planlagt en hel del aktiviteter i huset. Nogle har yogatimer sammen, andre sidder med sytøj. Han fortæller at “der er flere mænd som lærer at lave mad, som de så senere serverer for deres hustruer”. Gunnar fortæller, at “der var planlagt så meget, at det var svært at nå det hele”. De vil bygge en udeplads, hvor alle kan sidde og grille. Og en af beboerne har arrangeret en petanque turnering, hvor næsten alle naboerne har ville være med.

“Det var et socialt eksperiment at flytte hertil, men man har fået mange venner og bekendte på kort tid. Det er det hele konceptet bygger på. Du kan altid komme i kontakt med andre beboere og det er nemt at gå ud og mødes til en kop kaffe sammen. Vi har vinterhaven som en ‘ekstra stue’, hvor vi har sommer fra marts til oktober. Det er en 55 + bolig, der har det hele”, fortsætter han.

Et samarbejde på tværs af bygrænser

Udover at være formand for bestyrelsen i Norrköping deltager Gunnar også i Bovieran boligfællesskabet. Det er en forening af alle Bovieran rundt om i Sverige, der hjælper alle foreninger til at dele hinandens oplevelse og husenes muligheder.

“Med den viden vi har og den entusiasme som findes hos os, tror jeg, at vi kan gøre meget for at give råd og inspiration til nye og kommende Bovieran om en god måde at samarbejde på. Der findes mange gode eksempler, som man kan bruge fremadrettet. Vi er så mange som arbejder sammen og udklækker nye idéer”, fortæller Gunnar.

Interesse fra mange sider

Allerede inden huset blev opført, var der stor interesse for Bovieran i Norrköping. Og selv efter indflytningen, er der mange som har ville se vinterhaven tæt på. Flere lokale aviser og lokal-tv har fortalt om konceptet – plus alle nære og kære, der ofte kommer på besøg.

“Vi etablerede en større gæsteparkering som næsten er fuldt optaget i weekenderne, når børn og børnebørn kommer på besøg. Gæstelejligheden lejes flittigt. Alle husets ressourcer anvendes og alle som kommer på besøg er imponerede over Bovieran. Vi har fået spontanbesøg fra myndighederne og jeg er blevet inviteret til forskellige foreninger for at fortælle om, hvordan det fungerer. Folk er stolte over at bo her. Det føles sjovt og vigtigt”, afslutter Gunnar.

Seniorbofællesskab i Bovieran Norrköping

”Det er en 55+ boligform, som har det hele”

Palmeblade i Bovieran
Citroner i Bovierans vinterhave