Christina på Hönö

Beretning fra en Bovieran i Sverige

En plads i fællesskabet

Da Christina Quick og hendes mand flyttede ind i Bovieran, havde de boet i villa i 32 år. Det var et stort skridt, både for dem og for deres nye naboer. Men i dag anbefaler hun alle at flytte i Bovieran.

“Man har vinterhaven lige uden for døren. Den er altid grøn og blomstrende, og det er det vi samles omkring. Der regner det ikke og det blæser ikke. Tættere på paradis end sådan her kommer man ikke. Alt handler om fællesskab. Alle er et tandhjul i hjulet og alle gør noget for fællesskabet”, siger Christina.

En ny måde at bo på

Det første år handlede meget om at komme på plads. De havde brug for en god måde at samarbejde på i foreningen og alle skulle have en chance for at tilpasse sig boligformen. Christina selv er sekretær i bestyrelsen og fortæller om, hvordan hun har arbejdet for, at alle i foreningen skulle blive inkluderet i det der sker.

“Man må finde en form som fungerer for alle her. Der har været en del spørgsmål og tanker, men da det rullede, kunne vi begynde at kigge på andre områder. Det er en konstant læreproces, når man arbejder sammen i foreningen. Alle i bestyrelsen har fået forskellige ansvarsområder og alle hjælper til med det der skal gøres. Der er altid én person, der er ansvarlig, men alle deltager i det der skal laves”, fortæller Christina.

Fra film til fest

Udover arbejdet i huset, samarbejder de om at planlægge forskellige aktiviteter udenfor foreningen. Der er kommet forslag om chokoladesmagning, vinsmagning, fælles madlavning, filmvisning og meget mere.

“Nogle er med til det hele og andre er med til mindre – det er op til hver enkelt. Vi har sangaftener, bridge, petanque og jeg er med til meditation. Vi arrangerer fester til jul, nytår, påske og skaldyrsaftener i vinterhaven. Jeg ser ingen begrænsninger. Det er op til os at bestemme, hvordan vi vil have det – og vi prøver os frem”, fortsætter hun.

Petanque er blodigt alvor

Tre gange om ugen arrangeres petanquespil i vinterhaven og hver fredag er der en petanque turnering, med en præmie til vinderen.

“Når vi spiller petanque taler vi og udveksler informationer. Vi taler om, hvad der sker i kommunen og om generelle ting – om biograffilm man har set – om teaterbesøg. Det handler mere om fællesskabet end om petanque i sig selv. Undtagen om fredagen – der er det præmien der gælder”, siger Christina og griner.

 

 

Seniorbofællesskab i Bovieran Hönö
Palmeblad i Bovieran
Citrontræ i den temperaturstyrede vinterhave i Bovieran

”Tættere på paradis end sådan her kommer man ikke.”

Petanque i Bovieran seniorbofællesskab
Papegøjeblomst i Bovieran vinterhave